Каракачанов: Постои загриженост дека новата Влада ќе ја смени позицијата кон С.Македонија

epa06983065 Minister of Defence of Bulgaria Krasimir Karakachanov

Ние мора да ја поддржиме Северна Македонија за членство во Европската унија едвај кога таа ќе ја прилагоди својата непријателска политика кон Бугарија. Постојат сериозни загрижености дека оваа нова влада ќе ја смени својата политика кон Северна Македонија, изјави лидерот на ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов за Радио Фокус.

„Затоа што“ и „ДА Бугарија“ и „Мутрите“ директно изјавуваат преку своите лидери дека се за промена на бугарската позиција. Според нив, треба да дозволиме Северна Македонија да започне преговори, бидејќи тоа било европско. И јас го враќам прашањето на нив: За што ве избираат вас луѓето? За европски политичари или за бугарски политичари? Кога бугарски пратеник ќе стане таков, тој дава заклетва во Националното собрание да му служи на бугарскиот народ, а не на странските амбасади и странски држави. Нели поважно е да се размислува за она што е поважно во корист на бугарскиот национален интерес? И во полза на бугарскиот интерес е Северна Македонија да ја смени својата политика кон нашата земја“, рече Красимир Каракачанов.

 

 

Според него, прво мора да се запре репресијата и малтретирањето на луѓето кои имаат бугарски национален идентитет, бидејќи тие секојдневно се под притисок. Второто нешто што треба да се направи, според Каракачанов, е промена на образовниот систем во С. Македонија „за да не го учат своето население да ја мрази Бугарија“.

Видео на денот