Говедата хранети со трева ќе добијат специјална етикета

Говеда / Фото: William Edge / Alamy / Alamy / Profimedia

Европската комисија го додаде ирското говедско месо кое се храни со трева во Регистарот на заштитени географски ознаки, четврта ваква потврда од ЕУ што се доделува на целиот остров.

Етикетата ќе можат да ја добијат и сточарите кои поминуваат најмалку 220 дена на пасење и кои 90 отсто од храната ја добиваат од него, а во зима од силажа и сено. Само трупови со одреден квалитет на месо може да се класифицираат како овој вид говедско месо, од говеда што била одгледана, хранета и заклана на ова подрачје. Станува збор за животни од двата пола, на возраст до 36 месеци со маснотии меѓу два и четири и говедски крави до 120 месеци со маснотии меѓу два и пет.

Според „Агроклуб“, добивањето на ознаката за географско потекло траело долго. Во август 2020 година, по прегледот на ирското Министерство за земјоделство, производителите започнаа национален процес на аплицирање. По консултации, документите за апликација беа доставени до Европската комисија во ноември 2020 година.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот