Говедата хранети со трева ќе добијат специјална етикета
Европската комисија го додаде ирското говедско месо кое се храни со трева во Регистарот на заштитени географски ознаки, четврта ваква потврда од ЕУ што се доделува на целиот остров.
Етикетата ќе можат да ја добијат и сточарите кои поминуваат најмалку 220 дена на пасење и кои 90 отсто од храната ја добиваат од него, а во зима од силажа и сено. Само трупови со одреден квалитет на месо може да се класифицираат како овој вид говедско месо, од говеда што била одгледана, хранета и заклана на ова подрачје. Станува збор за животни од двата пола, на возраст до 36 месеци со маснотии меѓу два и четири и говедски крави до 120 месеци со маснотии меѓу два и пет.
Според „Агроклуб“, добивањето на ознаката за географско потекло траело долго. Во август 2020 година, по прегледот на ирското Министерство за земјоделство, производителите започнаа национален процес на аплицирање. По консултации, документите за апликација беа доставени до Европската комисија во ноември 2020 година.