Еврејската заедница ќе провери дали куќата на клубот „Иван Михајлов“ некогаш била на еврејско семејство

Културен центар „Иван Михајлов“ во Битола
Фото: Фејсбук/Културен центар „Иван Михајлов“ - Битола

Од еврејската заедница соопштија дека започнале процедура во битолскиот катастар за да проверат дали куќата во која сега е сместен бугарскиот културен клуб „Иван Михајлов“ во Битола, некогаш била во сопственост на депортирано еврејско семејство.

Тие велат дека ваквата процедура ќе трае 7 дена, а била иницирана по репортажа што ја објавил германскиот национален ТВ сервис во која било објавено дека бугарскиот културен центар во Битола е сместен во куќа на еврејско семејство кое во текот на втората светска војна било депортирано.

Видео на денот