Домашен леб со кефир – останува свеж 4-5 дена

Фото: Профимедиа

Кефирот, како квасец за леб се покажа како совршен и така настана и овој. Леб кој може да се сече многу тенко и да биде свеж 4-5 дена. Со додавање различно брашно, вкусот на овој леб се менува и секој пат е совршен.

Состојки:

– 150 мл кефир
– 80 гр брашно
– 250 гр брашно за кревање тесто
– 100 гр брашно од семки од тиква
– 100 гр ‘ржано брашно
– 50-100 гр интегрално брашно
– 1 лажичка сол
– 300 мл вода

Подготовка:

Кефирот и брашното добро измешајте ги и на собна температура, покриен со проѕирна фолија, мора да одлежи 24 часа. Потоа, замесете го лебот со вода, додавајќи брашно и чувајте го тестото да нарасне.

Надојденото тесто лесно протресете го на подмачкана хартија за печење и благо завиткајте го во ролат и ставете го во долгнавест плех (или калуп за печење) и оставете го да „одмори“ 30 минути.

Печете прво 15 минути на 200 степени Целзиусови, а потоа на 180 степени уште 25 минути, со задолжително поставен сад со вода на дното од рерната. Печениот леб по печењето извадете го од калапот и оставете да се излади.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот