Американците стануваат се поскржави, не даваат повеќе бакшиш од 15 отсто од сметката
Просечниот бакшиш низ САД во рестораните со целосна услуга падна на 19,4% во вториот квартал од 2023 година. Кој е најчестиот бакшиш за келнерите во САД? Кога станува збор за јадење, бакшиш од најмалку 15% до 20% од сметката е традиционална работа, велат експертите. Сепак, се чини дека многу Американци не се согласуваат.
Скоро еден од пет луѓе, или 18 отсто, даваат бакшиш помалку од 15 отсто за просечен оброк во ресторан (со седење) – а дополнителни 2 отсто воопшто не даваат бакшиш, според истражувањето на Истражувачкиот центар Пју на 11.945 возрасни Американци. Повеќе од една третина од испитаниците, 37%, рекле дека 15% е нивниот „стандард“, пренесува ЦНБЦ. „Тоа ме изненади“, рече Дру ДеСилвер, коавтор на студијата, која откри повеќе од половина од луѓето, 57%, даваат бакшиш од 15% или помалку. „САД имаат поразвиена култура за бакшиш од повеќето други земји“, додаде тој, „но има несогласувања околу сумите за бакшиш“.
Истражувањето на Пју покажа дека 81% секогаш бакшиш за оброк во ресторан, што е поголем процент од оние кои бакшиш за шишање, испорака на храна, купување пијалок во бар или користење такси или услуга за превоз, објави Каматица. Експертот за бонтон Дајан Готсман препорачува да дадете бакшиш од 15% до 20% за услуга во ресторан – кога има опција за седење.