20 C
Скопје

Tag : фао

Вести Свет

ФАО: Производителите на овошје и зеленчук во светот со големи загуби

Слободен печат
Организацијата за храна и земјоделство при ОН, (ФАО) предупреди денеска за потенцијално големи загуби на производителите на овошје и зеленчук во светот. Ограничувањата за движење,...
Вести Свет

ФАО со 350 милиони долари може да спречи глад во светот

Слободен печат
Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) бара 350 милиони долари со цел да се зголемат активности во борбата против гладот ​​и да...
Вести Македонија

СЗО и ФАО: Доколку се почитуваат препораките, вработените во маркетите не би требало да ја загадат храната

Работниците со храна во маркетите и продавниците не би требало да ја загадат храната доколку ги следат стандардните, добри лични хигиенски практики кои го намалуваат...
Вести Економија

Постои ризик од недостиг на храна поради влијанието на коронавирусот

Слободен печат
Светската здравствена организација (СЗО), Обединетите нации и Светската трговска организација (СТО) денеска предупредија сека постои ризик од „недостиг на храна” во светот, како резултат на влијанието...
Вести Економија

Храна има доволно – достапноста може да биде проблем

Слободен печат
Има доволно храна за да се нахранат сите, но може да не биде достапна таму каде што е потребно. Мораме да осигураме дека пазарите на...
Вести Македонија Слајдер

ФАО: Нема докази дека добитокот и домашните миленици можат да го пренесат Ковид-19 на луѓето

Слободен печат
Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) соопшти дека нема докази за вмешаност на животните (добиток и домашни миленици) во ширењето на коронавирусот...
Вести Економија

Ганџи: Македонското земјоделство соочено со многу предизвици

МИА
Ограничени инвестиции во земјоделска инфраструктура, прекумерна расцепканост на земјоделското земјиште и мала површина на земјоделските стопанства, напуштање на селата, отежнат пристап до пазарите, недостаток на...
Вести Свет

Светските цени на храната највисоки во последните пет години

Светските цени на храната во декември 2019. година пораснале трет месец по ред поради поскапувањето на цените на билните масла. Индексот на цени на Организацијата...
Вести Македонија

Агенцијата за храна и ветерина ќе го тестира системот за справување со африканска свинска чума

Слободен печат
Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со ФАО денеска и утре во Берово ќе одржи симулациска вежба за тестирање на системот на подготвеност за...
Вести Економија

ФАО ќе помага за мерење на влијанијата на климатските промени врз земјоделството

Слободен печат
Земјоделството е особено чувствително на екстремни временски услови и катастрофи. Во земјите во развој, земјоделскиот сектор апсорбира 26 отсто од вкупната економска штета и загуба...