Tag : џабир дерала

Колумни

Две белешки за верско-политичкиот блуд

Џабир Дерала
Белешка 1: Мрачната кохезија меѓу клерот и политиката во пресрет на корона-Бајрам, а после корона-Велигден (актуелна ситуација) Наќе, Сулејман и Стефан се другарчиња. Но тоа...
Колумни

МВРО во неговото најлошо издание

Џабир Дерала
Ова се размислувања од прва, искрено, загрижено и луто. Навистина луто. Министерството за внатрешни работи е воз без кочници. Скандал врз скандал го тресе ова...
Колумни

Меѓу одговорноста, концентрацијата на моќта и амнестијата на криминалот

Џабир Дерала
Македонската политичка култура е исполнета со интересни феномени кои не секогаш се среќаваат во земјите со развиена демократија. Еден од македонските политички специјалитети, освен честите...
Колумни

А војна да имаме?

Џабир Дерала
На 9 мај 2015 година, Денот на Европа, почна дводневната „мала војна“ во кумановско „Диво Насеље“. Пет години подоцна, сеќавањата и траумите од трагичните последици...
Ви Препорачуваме Колумни

Во новата нормалност, со старата ненормалност

Џабир Дерала
И додека светот полека почнува да се подготвува за тоа што се нарекува „нова нормалност“, ние веќе сме спремни за старата ненормалност – избори! Се...
Колумни

Клинички случај

Џабир Дерала
Сѐ додека во медиумскиот простор доминираат квазиновинари и креатори на јавното мислење што се однесуваат како гангстери, а во најдобар дел како чистачи на кондури,...
Колумни

Лекот е откриен, терапијата е позната

Џабир Дерала
Без стил, без манири, простачки, вулгарно и насилнички, а најчесто кукавички, скриени во длабоката сенка на анонимноста, неуморните партиски тролови продолжуваат со својот валкан бизнис....
Колумни

Светот по пандемијата

Џабир Дерала
Економисти, политичари, научници, квазинаучници, воени стратези, криминалци, технолози, бизнис-планери, футуристи… Сите се втурнати во предвидување, планирање и пишување стратегии и сценарија за светот по пандемијата....
Колумни

Вистината е откриена, пандемијата е антимакедонски заговор

Слободен печат
Конечно, разбравме за што се работи. КОВИД-19, вирусот кој затвори четири милијарди луѓе во нивните домови, а до денот кога го пишувам ова, заразени се...
Вести Македонија Слајдер

Дерала: Индустријата на лажни вести, дезинформации и говор на омраза се негува и инвестира многу добро и богато во „Белата палата“

Слободен печат
–Пред се мора да се знае дека дезинформациите и лажните вести во најголем дел се смислено генерирани од одредени политички, криминални и бизнис центри. Во...