РЕЦЕПТ | Сашко и Сашка ни подготвија: Здрава паста со пилешко и зеленчук во рерна

сашка и сашко
Сашко и Сашка / Фото: Приватна архива

Сашко и Сашка стојат зад креативниот инстаграм-профил за храна sash_dream. Сашка работи како координатор за набавки во странска компанија, а Сашко го менаџира сопствениот ресторан специјализиран за кетеринг и организација на настани од секаков тип.

Сашко и Сашка ни подготвија класично тирамису: Мали трикови, кои прават голема разлика во вкусот

Нивна заедничка пасија е гастрономијата, па како што ни открива Сашка, со готвењето се релаксира по напорните денови на работа, а Сашко пак, ја развива својата креативност преку естетското послужување на приготвената храна. Оваа суперидеја е производ на пандемијата, а инспирација црпат од секојдневието и од блоговите за храна.

„Многу често се случувало да патуваме заедно, да вкусиме нешто карактеристично за дестинацијата, а ново за нас и веднаш кога ќе се вратиме да пробаме да направиме наша варијанта“, ни откриваат тие.

Овојпат Сашка и Сашко споделуваат рецепт за здрава паста со зеленчук!

„Овој рецепт се подготвува премногу едноставно, намирниците речиси ги имате дома, а доколку ги немате слободно може да импровизирате! Еве го рецептот за супер едноставната паста во фурна“, велат тие.

Состојки:

– 400-500 гр интегрални тестенини (шпагети)
– 1 тегла (400 гр) доматен сос
– 150 гр печурки, ние користевме вргањ
– 200 гр свежи пилешки гради
– брокула
– тиквица
– 3 лажици маслиново масло
– зачини по желба (сол, шарен бибер, оригано, босилек, црвен пипер)
– 700 мл вода

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SASH. (@sash_dream)

Подготовка:

Исечете ги тиквицата, брокулата, печурките и пилешкото месо на коцкички. Во еден длабок сад ставете го зеленчукот, а во друг пилешкото месо и печурките. Додадете зачини по желба и по една лажица маслиново во двата сада и промешајте. Во длабока тава за печење премачкајте 2 лажици маслиново масло и одозгора распоредете ги шпагетите. Истурете го доматниот сос низ целата тава за да се покријат шпагетите и протресете го тавчето за сосот да навлезе насекаде измеѓу шпагетите. Одозгора ставете го зеленчукот, печурките и пилешкото (ако не сакате месо додадете повеќе печурки). Додадете ја пола количина од водата и ставете го тавчето во загреана рерна на 200-220°С. По првите 20 мин од печењето додадете го и остатокот вода. Вкупно се пече околу 30-35 минути, но постојано надгледувајте и ќе знаете дека е готово кога ќе си се проврие течноста.

Оваа доза е направена за 5 лица, а нутритивните вредности по порција се следните:

– 475 калории
– 73 гр јаглехидрати
– 5.7 гр масти
– 27 гр протеин

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот