Професор Трајковски: Со антибиотици не се лекува корона вирус

Дејан Трајковски /Фото: Архива на Слободен печат

Според Светската Здравствена Организација, САРС Ков-2 е вирус и затоа антибиотиците не треба да се користат како начин за превенција или лекување од него, истакна професорот Дејан Трајковски во својата најнова ковид анализа.

Според СЗО, САРС Ков-2 е вирус и затоа антибиотиците не треба да се користат како начин за превенција или лекување од него.

Но, додаваат дека хоспитализираните можат да примат антибиотик поради можна бактериска коинфекција.
Значи, со антибиотиците евентуално може да се лекува некаква споредна инфекција (на пример добиена на болница), но дефинитивно НЕ може да се излекува од ковид-19.
Дали антибиотиците можат да направат штета кај болните од ковид-19, не пишува. Не дај Боже тоа да било случај во македонските болници и да имало врска со високиот леталитет.

, пишува проф. Трајковски.

Видео на денот