Преговори со ЕУ: Голем ден за Македонија

Денес, дефинитивно, нам ни се отворија вратите на оваа сјајна наднационална организација, која ги обединува европските народи, за така обединети да се соочат со предизвиците на своето живеење.

Велат дека кога на човек му е загрозено здравјето, преку ноќ му се менува скалата на вредности. Соочен со болеста, она што до вчера било важно станува помалку важно или неважно. Така е и со човечките колективитети наречени држави. Веста за одлуката за почеток на преговори со Европската Унија нè затекна среде епидемија кон која е сосредоточено сето наше внимание.

Но, ова е голем ден, не само за нашата држава, туку и за Европа. Европа, имено, продолжува со својот мировен план на Балканот, давајќи ѝ нова енергија на европската идеја.

Денес, дефинитивно, нам ни се отворија вратите на оваа сјајна наднационална организација, која ги обединува европските народи, за така обединети да се соочат со предизвиците на своето живеење. Појавата на епидемијата на коронавирусот покажа колку е важен заедничкиот напор на државите, соочени со предизвиците на новиот милениум: болестите, порастот на населението, екологијата.

Прочитајте и...  Два метра за две недели

Покажа дека ниту една држава, независно од тоа колку е моќна, не е во состојба да им се спротивстави на овие предизвици. Неподготвени за подобро решение, првата реакција на државите беше да се затворат во своите граници, но поуката за во иднина треба да ја бараме во спротивната насока.

Битката за нашата иднина е на една поинаква граница која ја запоставивме: границата помеѓу човештвото и опасностите кои го демнат. Мораме упорно да работиме на изградба на свет на мир, соработка, солидарност, потака од националните граници.

Членството во Европската Унија е нашиот прв чекор кон тој свет на иднината. Патот до полноправно членство треба храбро и одговорно да го изодиме. И во овие моменти на грижа за нашето здравје да црпиме сила од нашата заедничка европска идеја од која не се откажуваме.

Прочитајте и...  Срамота!

Прочитај повеќе

Домашните миленичиња не знаат за полициски час

Михаило Донев

Два метра за две недели

Жанета Скерлев

Испливаа нашите баби и дедовци, ќе испливаме и ние

Ненад Јовановиќ

Цена на стравот

Мирослав Грчев

Срамота!

Џабир Дерала

Северна Македонија, добре дојде во семејството на НАТО!

Јенс Столтенберг

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Барем на еден ден ставете се во чевлите на дислексично лице, ќе сфaтите дека сите сме исти

Горан Наумовски

Америка и Енглеска биќе земља пролетерска!

Љубиша Николовски

Мој длабок наклон, храбри дами!

Сашо Орданоски

Вардар можеше да ни ја донесе најнепосакуваната круна – короната!

Милорад Стојмановски

Вирусот најлошо им влијае на политичарите и на поповите

Срѓан Ивановиќ

Никој нема да се спаси, додека сите не се спасиме

Сашо Орданоски