Tag : денко малески

Вести Македонија Слајдер

Ставовите на Малески за македонско-бугарските односи, не кореспондираат со ставовите на претседателот Пендаровски

Слободен печат
Ставовите на професорот Денко Малески не кореспондираат со размислувањата и ставовите на претседателот Стево Пендаровски за македонско-бугарските односи, одговори претседателскиот кабинет на прашањето на Радио...
Колумни

Што бара Бугарија од нас?

Денко Малески
Македонскиот јазик е клучен и нераскинлив елемент на нашиот национален идентитет, вели шефот на македонската дипломатија на условувањата од Бугарија да не се употребува изразот...
Колумни

За имунитетот на демократијата

Денко Малески
Пандемијата на коронавирусот покажува дека многу либерални луѓе се спремни, барем привремено, да се откажат од своите демократски принципи само за да се справиме со...
Колумни

Вонредна состојба

Денко Малески
Правниците секогаш ќе најдат решение што ќе ја задоволи политиката. Ние од политичките науки, пак, треба внимателно да ги следиме политичките процеси под вонредна состојба,...
Колумни

Политизација на болеста

Денко Малески
Кога среде епидемија, претставник на партија ќе ви каже дека имаат подготвено два тима стручњаци, а друга партија дека подготвува илјадници доброволци што би им...
Колумни

Експериментот на СДСМ и Беса

Денко Малески
Се сеќавам на изјавата на еден албански политичар на чело на невладина организација за човекови права од почетокот на деведесеттите кој изјави дека Македонците и...
Колумни

Нов пробив на Зоран Заев

Денко Малески
Полска, татковина на врвни европски интелектуалци, на чело на својот марш на Запад го имаше електричарот Лех Валенса, легендарниот синдикален водач. Историскиот пробив кон Запад,...