„Нема не сакате“, Венизелос бара доследно почитување на Договорот од Преспа, „Северна Македонија“ и дома и во странство

Поранешниот грчки вицепремиер и министер за надворешни работи Евангелос Венизелос во изјава за грчката агенција АНА-МПА се осврна на политичките случувања во Северна Македонија и Договорот од Преспа откако неколку новоизбрани градоначалници од опозицијата се обидоа да „ќарат“ евтини политички поени пред гласачите, користејќи само „Република Македонија“ при стапувањето на должност во локалните самоуправи.

– Она што се очекува во однос на имплементацијата на Преспанскиот договор е да се обезбеди ексклузивна употреба на името Северна Македонија во странство и токму затоа, секој кој секој тековно го оспорува Договорот од Преспа во суштина сака да каже дека Северна Македонија го обезбеди она што требаше да го обезбеди и е ослободена од својата обврска според меѓународното право да го користи доследно името Северна Македонија дома и се разбира во ситуации „Ние не го сакаме тоа“. Договорот од Преспа мора да се почитува и секој мора да знае дека тоа преовладува и во Уставот на Северна Македонија“, дециден е Венизелос Венизелос.

Венизелос во периодот на министерувањето на различни позиции во грчките влади од 1993 година беше активен во спорот за името.

Видео на денот