„Македоника литера“ ќе учествува на е-семинар за меѓународно издаваштво

Во организација на Кинеската меѓународна издавачка групација (ЦИПГ), на 11 мај во Пекинг, Народна Република Кина, ќе се одржи меѓународен е-семинар, на кој освен менаџери на групацијата и на кинески издавачи, ќе учествуваат и менаџери на издавачки куќи од десетина земји со кои соработуваат кинеските издавачи.

На семинарот ќе учествува и Нове Цветаноски, директор на Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“. Поради новата ситуација во светот и ограничувањата за патување, семинарот ќе се одржи комбинирано – конференциски за учесниците од Кина, а преку интернет комуникација ќе учествуваат издавачи од Шпанија, Германија, Јужна Кореја, САД, Индонезија, Индија, Турција и Македонија.

Главната тема на семинарот е влијанието на епидемијата, промените во кинеската и во странската издавачка индустрија, контрамерките и начините за зајакнување на меѓународната соработка. Преку интернет-дискусијата ќе се разговара на неколку панел-сесии посветени на: влијанието на пандемијата врз меѓународната издавачка продукција; влијанието и промените во кинеското издаваштво; влијанието и промените од пандемијата врз формите и содржините за читање на читателите; приспособување на издавачката индустрија на променливата состојба на епидемијата; и за можностите за натамошен развој, соработка и комуникација во издавачката индустрија.

Прочитајте и...  Димитров: Македонската култура треба да блеска со иновација

Целиот настан и целиот процес ќе бидат снимени, а потоа и јавно достапни.

Кинеската меѓународна издавачка групација (ЦИПГ) веќе неколку години, традиционално во мај, организира меѓународни семинари кои се одржуваат во Пекинг. „Македоника литера“ последниве две години има продуктивна соработка со издавачката куќа „Делфин букс“, која е член на ЦИПГ.

Директорот на „Македоника литера“ Нове Цветаноски, минатата година учествуваше на неколку семинари и форуми за издаваштвото што се одржаа во Пекинг. Инаку, „Македоника литера“ е член на Унијата на издавачи 16 + 1 од основањето, а последниве две години објави повеќе од 30 кинески книги.

Во соработка со „Делфин букс“ досега копродукциски објави 13 тома од едицијата „Најдобрата кинеска литература за деца“, а за годинава се подготвува нова едиција книги за младите читатели. Имено, „Делфин букс е специјализирана издавачка куќа за книги за деца и млади и е водечка кинеска издавачка куќа во таа област во меѓународната соработка на кинеското издаваштво.

Прочитајте и...  Димитров: Македонската култура треба да блеска со иновација

Прочитај повеќе

Халкбанк откупи 300 билети од МНТ во знак на поддршка за културата

Слободен печат.

Јована Јаневска: Младите треба повеќе да знаат за современата македонската литература (ВИДЕО)

Слободен печат

Отворање на нов независен Театар „Златен елец“ во Скопје

Слободен печат

Ристески: Ако сакаат да успеат, македонските филмаџии мора да играат по правилата на европската кинематографија (ВИДЕО)

Слободен печат

Макс фон Сидов: Екстремно моќно и неверојатно едноставно

Слободен печат

Први концерти на отворено и со маски во август: Музичарите ќе почекаат за свирки во угостителските објекти

Михаило Донев

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Здружението на културни промотери се грижи за безбедноста на публиката и сака да придонесе за развојот на културата (ВИДЕО)

Слободен печат

Сунчица Уневска во жирито за арапски филмови на Канскиот фестивал

Слободен печат

Шеесет години „Психо“ – ултимативниот хорор

Слободен печат

Арапскиот филм „Син“: Каде се границите кога ќе се соочите со вашето его

Слободен печат

На роденден кај Петре М. Андреевски во Слоештица

Националните установи до 1 август ќе ја доставуваат нацрт-програмата до Министерството за култура (ВИДЕО)

Слободен печат