Македонија презент: Шест нови книжевни избори

Издавачката куќа „Македонија презент“ и Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност подготвија и објавија шест антологии. Тие се, всушност, тематски броеви на списанијата „Селект“ и „Книжевна академија“.

Станува збор за Антологијата на македонски афоризам, што ја подготви Васил Толевски, Антологиите на поезија од македонски автори што живеат и создаваат во странство и Антологијата на посветени песни на Скопје и скопјани, што ги подготви проф. д-р Васил Тоциновски, како и Антологијата на македонската хаику поезија, што ја подготви проф. д-р Христо Петрески.

Исто така, објавени се и Антологијата на македонскиот современ расказ и Антологијата на современи авторски бајки, кои ги подготви Христо Петрески. Станува збор за обемен и сериозен проект што се подготвуваше неколку години, а намерата и целта беше да се заокружи и да се реализира како комплет од шест антологиски книги, односно избори и панорамски прегледи.

Прочитајте и...  Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 42, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 4 август 2020)

Прочитај повеќе

Разговор со актерот Ивица Димитријевиќ: Повеќе генерации се чувствуваат изгубено, не само нашата

Тони Димков

Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

Тони Димков

Поетска книга: Судбинска поезија од Раде Силјан

Тони Димков

Стручна книга: Значењето на односите со јавноста согледано од новинарката Каролина Мицевска

Тони Димков

Министерство за култура: Мандатна визија што се потпира на три главни столба

Тони Димков

Заврши 19. издание на фестивалот „Синедејс“: Цело Скопје стана кино-простор

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Поетска награда: „Дон Луиџи де Лиегро“ за Наташа Сарџоска

Тони Димков

Театарска награда: „Будење на пролетта“ победи на МТФ „Скупи фестивал“

Тони Димков

Денови на македонска музика: СОКОМ ги додели наградите за најуспешните творци и изведувачи

Тони Димков

Струшка музичка есен: Музиката во/низ просторот и времето

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 50 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Книжевен мозаик: „Магор“ објави десет европски автори

Тони Димков