Лесни, меки и сочни: Рецепт за мафини со бело чоколадо и малина

Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Овие мафини со бело чоколадо и малина можат да бидат и појадок што лесно се подготвува и комбинира! Едноставно измешајте сè заедно и потоа испечете. За помалку од 30 минути ќе добиете вкусна закуска!

Мафините се една од омилените опции за појадок бидејќи може да се направат однапред и да се уживаат во движење! Иако понекогаш сакаме да седнеме на обилен домашен појадок, многу често сме премногу зафатени и треба да земеме нешто за јадење додека излегуваме од дома.

Овие мафини комбинираат малини со парчиња бело чоколадо за вкусно уживање кое не е премногу слатко. Совршени се за уживање со заслуженото кафе.

Земете обични облоги од хартија за печење, парчиња бело чоколадо и малини за да започнете! Можете да користите секаков вид малини што ги имате при рака, без разлика дали се замрзнати, свежи или сушени.

Состојки:

  • 2 рамни шолји брашно
  • ⅔ од една шолја шеќер
  • 3 лажички прашок за печиво
  • ½ лажичка сол
  • 1 големо јајце на собна температура
  • ½ чаша кокосово масло или вашето вообичаено масло за готвење со неутрален вкус
  • 1 чаша млеко на собна температура
  • ⅔ од една шолја парчиња бело чоколадо или сечкани чоколадни бонбони
  • 1¼ шолји свежи, замрзнати или сушени малини

За овие мафини се користи само еден сад за мешање, така што тие се целосно погодни за почетници и лесни за правење! Сè што ви треба е садот, мерниот прибор, облоги од хартија, калап за мафини и жица за матење.
Со овој рецепт ќе направите 18 мафини.

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 190 Целзиусови степени и лесно намачкајте го калапот за мафини со нелеплив спреј за готвење или обложете го со малку подмачкани облоги од хартија.

Додајте 1¼ чаши (150 г) малини во ќесичка заедно со 2 лажици брашно. Нежно протресете ја ќесичката за малините целосно да се премачкаат со брашно. Направете го истото во посебна ќеса со 1 лажица брашно и ⅔ чаша (120 г) парчиња бело чоколадо. Оставете ги двете кеси на страна.

Соединете ги сувите состојки. Во голем сад измешајте 2 чаши (250 г) брашно, ⅔ чаша (135 г) шеќер, 3 лажички (12 г) прашок за печиво и ½ лажичка (3 г) сол.

Додајте ги влажните состојки. Направете бунар во центарот на сувите состојки и потоа додајте 1 големо јајце (50 г), ½ чаша (118 милилитри) кокосово масло и 1 чаша (237 милилитри) млеко. Мешајте додека не се соедини, а потоа додајте ги набрашнетите парчиња бело чоколадо, внимавајќи да не се премеша тестото.

Нежно потопете ги набрашнетите малини во тестото.

Наполнете ја секоја шуплина за мафини околу ⅔ и потоа печете во рерна на 190°C, 20-25 минути или додека не поруменат малку .
Извадете ги мафините од рерна и оставете ги да се изладат околу 5 минути пред да ги извадите од тавата. Послужете ги додека се топли или оставете ги мафините целосно да се изладат за да ги складирате.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот