Лесни, меки и сочни: Рецепт за мафини со бело чоколадо и малина
Овие мафини со бело чоколадо и малина можат да бидат и појадок што лесно се подготвува и комбинира! Едноставно измешајте сè заедно и потоа испечете. За помалку од 30 минути ќе добиете вкусна закуска!
Мафините се една од омилените опции за појадок бидејќи може да се направат однапред и да се уживаат во движење! Иако понекогаш сакаме да седнеме на обилен домашен појадок, многу често сме премногу зафатени и треба да земеме нешто за јадење додека излегуваме од дома.
Овие мафини комбинираат малини со парчиња бело чоколадо за вкусно уживање кое не е премногу слатко. Совршени се за уживање со заслуженото кафе.
Земете обични облоги од хартија за печење, парчиња бело чоколадо и малини за да започнете! Можете да користите секаков вид малини што ги имате при рака, без разлика дали се замрзнати, свежи или сушени.
Состојки:
- 2 рамни шолји брашно
- ⅔ од една шолја шеќер
- 3 лажички прашок за печиво
- ½ лажичка сол
- 1 големо јајце на собна температура
- ½ чаша кокосово масло или вашето вообичаено масло за готвење со неутрален вкус
- 1 чаша млеко на собна температура
- ⅔ од една шолја парчиња бело чоколадо или сечкани чоколадни бонбони
- 1¼ шолји свежи, замрзнати или сушени малини
За овие мафини се користи само еден сад за мешање, така што тие се целосно погодни за почетници и лесни за правење! Сè што ви треба е садот, мерниот прибор, облоги од хартија, калап за мафини и жица за матење.
Со овој рецепт ќе направите 18 мафини.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 Целзиусови степени и лесно намачкајте го калапот за мафини со нелеплив спреј за готвење или обложете го со малку подмачкани облоги од хартија.
Додајте 1¼ чаши (150 г) малини во ќесичка заедно со 2 лажици брашно. Нежно протресете ја ќесичката за малините целосно да се премачкаат со брашно. Направете го истото во посебна ќеса со 1 лажица брашно и ⅔ чаша (120 г) парчиња бело чоколадо. Оставете ги двете кеси на страна.
Соединете ги сувите состојки. Во голем сад измешајте 2 чаши (250 г) брашно, ⅔ чаша (135 г) шеќер, 3 лажички (12 г) прашок за печиво и ½ лажичка (3 г) сол.
Додајте ги влажните состојки. Направете бунар во центарот на сувите состојки и потоа додајте 1 големо јајце (50 г), ½ чаша (118 милилитри) кокосово масло и 1 чаша (237 милилитри) млеко. Мешајте додека не се соедини, а потоа додајте ги набрашнетите парчиња бело чоколадо, внимавајќи да не се премеша тестото.
Нежно потопете ги набрашнетите малини во тестото.
Наполнете ја секоја шуплина за мафини околу ⅔ и потоа печете во рерна на 190°C, 20-25 минути или додека не поруменат малку .
Извадете ги мафините од рерна и оставете ги да се изладат околу 5 минути пред да ги извадите од тавата. Послужете ги додека се топли или оставете ги мафините целосно да се изладат за да ги складирате.