ГАЛЕРИЈА: Двор кој остава без здив: Слободанка Стојановска има златни раце и расцветана душа

ФОТО: Приватна архива

Слободанка Стојановска има двор од кој застанува здивот. Дворот се наоѓа во Маџари, а се простира на околу 500 квадратни метри. 

Вредната Слободанка претежно сама се грижи за оваа неверојатна убавина од разновидни цвеќиња.

– На балконите доминираат питунии-сурфинија, но имам и розички, грчки емпатии, лалиња за време на нивната сезона, хризантеми, кампанула и многу други, вели Слободанка.

Таа „им зборува“, односно ги негува цвеќињата по час до два во денот. Но, вели дека косењето на тревата и кроењето одзема повеќе време, околу три часа.

– За да почнеме да одгледуваме некое растение или некое цвеќе потребно е тоа да го правиме со љубов. Доколку не сме спремни да посветиме доволно внимание, љубов и време на секое растение не треба ни да го започнеме, нè советува оваа жена со златни раце и додава:

За да почнe некој да одгледува цвеќиња тоа треба да го прави со љубов, но секако дека треба да им посвети време и внимание. Треба да псе почне од цвеќиња што се поиздржливи на сонце.

Ја прашуваме, кое цвеќе ѝ е најдраго.

– Сите подеднакво ги сакам, и за сите подеднакво се грижам, ни одговара таа.

А што е со зимската сезона?

-Оние што не можат да ја издржат зимата надвор…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк.

Видео на денот