ФОТО | Петровска: Потребен е системски пристап за решавање на проблемите со кои се соочува ромската заедница

Ана Петровска
На средбата со граѓаните и граѓанските организации во скопската општина Шуто Оризари се дискутирало за повеќе проблеми / Фото: Фејсбук, Ана Петровска

Потребен е системски пристап за решавање на проблемите со кои се соочува ромската заедница, а тоа подразбира паралелно решавање на домувањето, проблемот со личните документи на луѓето таканаречени фантоми, но и образование и преквалификација за вработување, порачува Ана Петровска, кандидат на „Зелен хуман град“ за градоначалник на Скопје.

На средбата со граѓаните и граѓанските организации во скопската општина Шуто Оризари се дискутирало за повеќе проблеми, помеѓу кои непостоењето на атмосферска канализација, градење и легализација на куќи без Детален урбанистички план, како и тоа дека повеќето куќи немаат пристап за противпожарно или амбулантно возило.

– Достоинствен живот може да се обезбеди преку соработка на Градот и општините и Центарот за социјални работи. Социјалната правда не смее да му служи на популизмот, туку да обезбеди еднаков старт и резултат за сите, почнувајќи и водејќи сметка за најранливите граѓани. Градот и државата не треба да заборават дека Шуто Оризари е дел од Скопје. Рамномерен развој е дел од агендата на зелените политики за кои се залагаме. Скопје мора да биде хуман град, истакнала Петровска.

Горјан Јовановски
Фото: Фејсбук, Ана Петровска

Извор: МИА

Видео на денот