ФОТО: Некој ги скрши апчињата „Идентитетол“ поставени во центарот на Скопје како инсталација

Фото: Фејсбук

Демолирана е инсталацијата со таблети „Идентитетол“, која беше поставена утрово во центарот на Скопје.

Уметничката инсталација „Идентитетол Форте“, а како што појаснија креаторите на идејата, инсталацијата во форма на кутија со лекови го прикажува „апсурдот во кој е заглавена Македонија“.

Фото: Фејсбук

„При секоја криза во Македонија, елитите веднаш посегнуваат кон приказните за загрозеност на идентитетот, иако со поскапувањата на храната и енормните цени на енергенсите на сите ни е загрозена голата егзистенција, на народот му се пласираат тези за загрозеност на идентитетот“, велат креаторите.

Инсталацијата издржа само неколку часа, пред непознати сторители, на кои веројатно не им се допаднала пораката, да ја урнат и искршат.

Фото: Фејсбук
Видео на денот