Австријците фрлаат по 60 килограми храна годишно

epa08306233 Employees pack food packages in Amsterdam, the Netherlands, 19 March 2020. Through the 'Support your Locals' initiative, local producers are trying to combat food waste and a decrease in turnover now that all catering establishments are closed due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA-EFE/OLAF KRAAK

Секој Австриец, во просек, фрла 60 килограми храна годишно во ѓубре, покажува истражувањето на иницијативата против расфрлање храна.

Вкупно, во Австрија годишно се фрлаат околу милион тони храна, од кои половина се должи на неодговорно однесување на домаќинствата.

– Најголемиот дел од фрлена храна се случува во домовите на Австријците. Честопати е тешко детално да се испланира. Имаме големи барања за тоа како треба да изгледа храната за да ја јадеме, рече Георг Штрасер од иницијативата „Too Good To Go

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот