Во Германија се препорачува допoлнителна доза вакцина против ковид-19

Вакцинација против коронавирусот во Германија
Вакцинација против коронавирусот во Германија / Фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Германското советодавно тело за вакцинација (СТИКО) препорача дополнителна доза вакина против ковид-19 за сите лица постари од 18 години.

Препораката уследи откако во Германија рекордно е зголемен бројот на инфицирани лица.

Советодавното тело исто така препорача дополнителна доза на вакцината мРНА шест месеци по примањето на втората доза.

Скратување на периодот помеѓу втората и третата доза на пет месеци може да се разгледа во поединечни случаи или ако има доволно капацитет.

Извор: МИА