Топ­чи­ња со си­рење

Сос­тојки:

1 јајце

150 гр брашно

1 пра­шок за пе­чиво

10 гр сол

10 гр црн би­бер

200 мл млеко

200 гр си­рење

мас­ло за ја­дење

Со­вет:

Исклу­чи­тел­но е важ­но мас­ло­то во кое ќе ги пржи­те топ­чи­ња­та да би­де заг­ре­а­но на иде­ал­на тем­пе­ра­ту­ра од 190 сте­пени. До­кол­ку топ­чи­ња­та од си­ре­ње ги под­гот­ву­ва­те на оваа тем­пе­ра­тура, тие ќе би­дат воз­ду­шести, ме­ки и крцкави.

Под­го­товка:

Из­ма­те­те ги јајца­та во чи­нија. По­тоа, во дру­га чи­ни­ја из­ма­те­те ги браш­ното, пра­шо­кот за пе­чиво, сол­та и би­бе­рот. Уба­во из­ме­шај­те ги си­те сос­тој­ки во чи­ни­ја­та со брашно, а по­тоа нап­ра­ве­те дуп­ка во сре­ди­на и ис­ту­ре­те ги јајца­та во внат­реш­ни­от дел. Уба­во из­ме­шајте, а по­тоа во сме­са­та до­дај­те го и мле­ко­то и пов­тор­но уба­во из­ме­шајте. На крај, до­дај­те го из­рен­да­но­то си­ре­ње и сме­са­та из­ме­се­те ја со рака.

На оган заг­реј­те го мас­ло­то и со по­мош на сле­ци­ја­лен ка­лап за под­го­тов­ка на топ­чиња, пр­же­те ги топ­чи­ња­та со си­ре­ње ед­нак­во од две­те страни. До­кол­ку не­ма­те ка­лап за под­го­тов­ка на топ­чиња, ис­та­та ра­бо­та ќе ја зав­рши­те и до­кол­ку од под­гот­ве­на­та сме­са ста­ва­те со по­мош на ла­жица.

Прочитај повеќе

РЕЦЕПТ: Кифлички со јогурт

Слободен печат

Свештеник одржа миса на Фејсбук, но не забележа дека стиснал погрешно копче (ВИДЕО)

Слободен печат

Ана Николиќ го прифати предизвикот на Цеца: Објави неодолива фотографија од детството!

Слободен печат

Урнебесно! Андрија Милошевиќ ги запали социјалните мрежи со новиот предизвик! (ВИДЕО)

Слободен печат

Не тато, застани немој – Погледнете како овој пензионер и покрај карантинот отиде на кафе – КАКО ГОСПОДИН! (ВИДЕО)

Слободен печат

„Битлси“, Блонди „U2“: Погледнете како би изгледале омотите на славните музички албуми во време на коронавирус! (ФОТО)

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Неверојатно куче посвоило бебе опосум од кое не се одвојува ниту денес (ВИДЕО)

Слободен печат

Убедени се дека така ќе им биде полесно: Истражување открива зошто луѓето изневеруваат

Слободен печат

Анџелина има сериозна здравствена криза? Светските медиуми пишуваат за актерката, причината е тажна, а асистентките се во паника!

Слободен печат

Коронавирусот го откажа и доделувањето на Тони наградите

Слободен печат

Ава Карабатиќ продава разголени фотографии за 50 евра: „Се сликав како се валкам на креветот“

Слободен печат

Водителката на временска прогноза со интересна маска за заштита, но сите гледаат во бујното деколте! (ФОТО)

Слободен печат