6.8 C
Скопје

Tag : Локална самоуправа

Вести Македонија

Шилегов: Во фискална децентрализација ќе учествуваат само финансиско примерни општини

Слободен печат
 Во фискалната децентрализација ќе учествуваат само оние општини кои ги исполнуваат своите фискални обврски, односно оние општини кои ги собираат даноците и кои не прават...
Вести Македонија Слајдер

Хазири: Во Македонија има рурални општини кои немаат ниту функционални веб-страници

Дестан Јонузи
Лулзим Хазири, извршен директор на Асоцијацијата за Демократски Иницијативи (АДИ), организација која веќе 26 години работи заедно со општините во насока на зајакнување на локалната...
Вести Македонија Слајдер

Во Битола вандалски уништен симболот на градот

Слободен печат
Во Битола вандалски е уништен симболот на градот кој општината го постави во централниот парк кај градскиот часовник. Од Општина Битола информираат дека вандалскиот чин...
Вести Економија Слајдер

ВИДЕО I Милевски: Владата подготвува концепт за санирање на новите долгови кон општините

Слободен печат
Општините во континуитет ги зголемуваат долговите, но тоа не е случај секаде. Има градоначалници кои домаќински менаџираат со буџетите. Пример е градоначалникот на Неготино. По...
Вести Македонија

Во Штип дебата за децентрализација

Слободен печат
Министерството за локална самоуправа ја спроведува Програмата на Владата во делот на локалната самоуправа и рамномерниот регионален развој. Двете политики имаат огромно влијание на квалитетот...
Вести Македонија

Општина Струмица на помош на трговците од ТЦ „Глобал” за проценка на штетите од пожарот

Слободен печат
Сопствениците и корисниците на деловен простор кои претрпеа штети од пожарот во Трговскиот центар „Глобал” попладнево од Општинската комисија за проценка на штети од елементарни...
Вести Скопје

Седниците на општинските совети далеку од јавноста, нема пренос во живо

Граѓаните сѐ уште не можат во живо да ги следат седниците на советите на скопските општини, а речиси е сигурно дека ни во годинава што...
Вести Македонија

Милевски: Приоритет во новиот мандат ќе биде развој на сите плански региони

Слободен печат
Министерот за локална самоуправа Горан Милевски на денешната прес-конференција истакна дека приоритет во четиригодишниот мандат ќе му биде подобрување на системот на локална самоуправа, подоследно спроведување на...
Вести Економија

Милевски: Поддршката на иновативноста на малите и средни претпријатијата е еден од клучните услови за порамномерен и побрз економски развој

Слободен печат
Министерот за локална самоуправа Горан Милевски го отвори форумот на кој беа презентирани Студиите за економските карактеристики на планските региони, за регионалниот развој, како и...
Вести Економија

Се уште не е направена анализа колку ќе се намалат приходите на општините во вториот квартал

Слободен печат
Кризата ги погодува и општините и поради тоа имаат намалена наплата на приходите, иако согласно последните податоци за долговите на општините се закучно со 31...