Сочни и неодоливи: Рецепт за каталонски крофни кои мирисаат на лимон
Вкусните и ароматични крофни кои потекнуваат од регионот Емпорда во каталонската провинција Гирона се нарекуваат буниоли или бруниол де л’емпорда.
Се карактеризираат со силна арома на анасон и лимон, а во оригиналниот рецепт се користи и свинска маст, но доколку не ви се допаѓа мирисот, можете да ја замените со путер.
Нивната форма варира од сплескана топка до прстен (со дупка во средината), но нивниот изглед и вкус се разликуваат од место до место и денес се прават во секој дел од годината, со или без повод.
Состојки:
– 500 г универзално брашно
– 120 г шеќер
– 3 големи јајца
– 15 г семки од анасон
– 15 г коријандер
– 5 г сол
– 1 голем лимон (само кора)
– 2 лажици млеко
– 50 г маст (или путер)
– 1 прстофат сол
– 100 г квасец
– 1/2 дл ликер анасон
– масло за пржење
Подготовка:
Во сад се додава брашното и постепено се додаваат сите состојки освен анасонот и маслото за пржење. Добро измесете го тестото додека не стане еластично – готово е кога ќе можете да го истегнете без да се кине. Покријте го садот со крпа и оставете го на топло место подалеку додека не се удвои во големина. Ова обично трае околу неколку часа во зависност од температурата на воздухот. Во длабока тава загрејте малку масло. Намачкајте ги прстите со масло за да не се залепи тестото. Испржете мали парчиња тесто и направете дупка во средината. Пржете ги крофните додека не поруменат од двете страни. Извадете ги и ставете ги на кујнска хартија. Крофните посипете ги со шеќер и посипете ги со неколку капки ликер од анасон.