Регионот „се гуши“ вечерва – од цела Европа, само Балканот е во „црвено“ со аерозагадувањето

Загадување на воздухот во балканските земји / 18 ноември 2021 / фото: IQAir/принтскрин

Квалитетот на воздухот вечерва во поголемиот дел од Балканскиот Полуостров е многу лош, а концентрациите на штетни честички во воздухот насекаде низ балканските земји се над максимално дозволените, покажуваат податоците на една од најпознатите светски веб-страници кои го следат аерозагадувањето, IQAir.

На мапата на Европа, според податоците кои се прибираат од сите земји, единствено балканските земји се во „црвената“ зона, со загадување неколкукратно повисоко од прагот на којшто тоа почнува да претставува опасност за здравјето.

На врвот на листата на светски метрополи со најлош воздух доминираат индиски, пакистански и кинески градови, но прилично високо „котираат“ и балканските – Скопје вечерва е 20-от најзагаден светски град, а пред него се Сараево, Загреб и Белград.

IQAir загадувањето го мери преку меѓународно прифатениот индекс AQI, кој ги зема предвид концентрациите на ПМ2,5 и ПМ10 честички, како и ветерот, односно влијанието на струењето на воздухот.

Видео на денот