Рецепт за македонска погача со сирење, а без квасец

Фото: Профимедиа

Популарната македонска погача без квасец наликува на проја, бидејќи содржи и сирење. А, поради киселото млеко што се додава во смесата ќе биде исклучително мекa. Доколку сè уште не сте ја пробале, сега е вистинското време, бидејќи нема да ви треба многу време за подготовка.

Нема потреба да купувате погача во пекарница, бидејќи лесно можете да ја направите дома и тоа без квасец.

Состојки:

– 4 јајца
– 300 г брашно
– 1 прашок за печиво
– сол
– 70 мл масло
– 250 г сирење
– 200 г кисело млеко

Подготовка:

Јајцата се матат, се додава брашното со прашокот за печиво, солта, маслото, сирењето, киселото млеко. Сè добро изедначете.

Обложете го плехот со хартија за печење, сипете ја смесата и израмнете.

Погачата се пече на 200 степени околу 50 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот