Рецепт за кремасто ризото со пармезан, прекрасен ручек за 30 минути
Ризото е традиционално јадење од италијанската кујна што вклучува термичка обработка на ориз и вино додека не добие кремаста текстура. Оризот ќе биде уште пофин и кремаст ако на крајот од готвењето додадете малку рендан пармезан.
Подобри резултати ќе добиете ако купите парче пармезан и свежо го изрендате на свареното ризото. За да биде рижотото кремасто, задолжително користете кратко или средно зрно ориз, кој има повеќе скроб, како што е арбориото, како и густин по ваш избор што претходно сте го загреале.
Состојки:
– 750 мл супа од зеленчук
– 225 г ориз арборио
– 125 мл суво бело вино
– 30 г свежо рендан пармезан
– 20 мл маслиново масло
– 20 г путер
– 2 лажици свежо сечкан магдонос
– 1 кромид
– 1 чешне лук
– 1 лажица маслиново масло
– сол и бибер по желба
Подготовка:
Во голема тава загрејте ги маслиновото масло и путерот и пропржете го ситно сечканиот кромид. Пржете го кромидот додека не омекне, околу пет минути.
Додадете го сечканиот лук и пржете уште половина минута.
Додадете го оризот во тавата, измешајте сè и оставете да се пржи неколку минути. Оризот прелијте го со виното. Гответе сè заедно додека течноста не испари.
Покријте го оризот со една третина од загреаниот зеленчук. Гответе со повремено мешање додека оризот не ја впие целата течност.
Повторете го процесот. Преливајте го оризот додека не ја впие целата подготвена течност – за ова ќе ви требаат помеѓу 15 и 20 минути.
Внимавајте да не го „преварите“ оризот при термичката обработка. Ризото е совршено кога оризот е целосно сварен, но сепак „тврд“ на допир.
Оризот тргнете го од шпоретот, посолете го и попарете го, измешајте го изренданиот пармезан и веднаш послужете со свеж магдонос.