Растат приходите на „Витаминка“ во првите шест месеци

П.И „Витаминка“ АД Прилеп за периодот Јануари – Јуни 2019  година оствари позитивен финансиски резултат искажан во неревидираниот консолидиран Биланс на успех.

Во 2019 година не се евидентирани промени во сметководствените политики, сметководствени процени и методи на вреднување на позициите во консолидираните финансиските извештаи на П.И „Витаминка“ АД Прилеп, кои се однесуваат на првото полугодие.

Остварените консолидирани вкупни приходи за првото полугодие  во 2019 година изнесуваат 1,149,732 илјади денари и во споредба со остварените во 2018 година бележат раст од 15%. Во структурата на вкупните консолидирани приходи најголемо учество, 98%, имаат приходите остварени од продажба на производи и услуги  од основна дејност, кои во споредба со остварените во 2018 година бележи раст од 16%.

Прочитајте и...  Вучиќ: Нема заразени со коронавирус во Србија

Остварените консолидирани вкупни расходи за првото полугодие  во 2019 година изнесуваат 1,094,991 илјади денари и во споредба со остварените во 2018 година бележат раст за 9%.  Растот на вкупните консолидирани расходи е во корелација со работењето за првото полугодие во 2019 година.

На 11.06.2019 година на Годишното собрание на акционери е одобрена пресметка и исплата на дивиденда за 2018 година, на вкупен износ од 16.420 илјади денари.

Вкупните инвестиции во основни средства во 2019 година за извештајниот период изнесуваат 157.312 илјади денари.

Вкупните единечни обврски по кредити на 30.06.2019 година изнесуваат 817.877 илјади денари и во споредба со состојбата на 30.06.2018 година бележат намалување 14 %.

Во периодот Јануари – Јуни 2019 година во групацијата на П.И „Витаминка“ АД Прилеп се реализирани 23 нови вработувања.

Прочитајте и...  ПОСЛЕДНИ СТАТИСТИКИ: Кој има најмногу шанси да се зарази од коронавирусот? (ИНФОГРАФИК)

Прочитај повеќе

Пахор официјално го предложи Јанша за мандатар на новата словенечка влада

Слободен печат

„АНТИГРЕТА“: Германската тинејџерка Наоми Зајбт е новата миленичка на германските десничари

Слободен печат

ЕУ бара да се избегнуваат различни планови за превенција на коронавирусот

Слободен печат

Нуредини нема информации за причините за намалување на нивото на Преспанското езеро

Слободен печат

Поставени заштитни столпчиња во Стар Аеродром за олеснето одвивање на сообраќајот

Слободен печат

Исповед на луѓе кои го преживеале коронавирусот: Започнува со главоболка и вртоглавица, а потоа се влошува

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Со воени и државни почести погребан поранешниот египетски претседател Мубарак

Слободен печат

Во претшколско образование лани биле вклучени 38.094 деца

Слободен печат

Жбогар нема информации кога ќе се објават извешатите за Македонија и Албанија

Слободен печат

Панчевски осуден за мобинг

Вучиќ: Нема заразени со коронавирус во Србија

Мерки за подобра заштита од коронавирусот, како подобро да се заштитиме?

Слободен печат