Радев ја свика првата седница на Народното собрание на 3 декември

Румен Радев, претседател на Бугарија
Румен Радев, претседател на Бугарија / Фото: EPA-EFE/NEIL HALL

Бугарскиот претседател Румен Радев ја свика првата седница на новоизбраното 47. Народно собрание на Република Бугарија за петок, 3 декември, од 9.00 часот.

Се очекуваше новиот парламент да биде свикан веднаш по изборите, но претседателот даде уште една недела толеранција на идното мнозинство откако „Продолжуваме со промената“ веднаш почнаа разговорите со БСП, „Има таков народ“ и „Демократска Бугарија“ за подготовка на приоритетите во програмата на идната влада.

Првата седница на парламентот мора да ја отвори најстариот пратеник. Тоа е д-р Силви Кирилов од „Има таков народ“

Третите парламентарни и вторите предвремени парламентарни избори се одржаа на 14 ноември. Победник беше „Продолжуваме со промената“ на поранешните привремени министри Кирил Петков и Асен Василев, кои освоија 25,67 отсто од гласовите и ќе имаат 67 пратенички места во новото Народно собрание.

Партијата ГЕРБ на Бојко Борисов со коалициониот партнер на УДФ по вторпат стана втора и ќе има 59 пратеници. За неа гласале 22,74 отсто од гласачите.

Трети се МРФ со 13% и 34 пратеници. БСП освои 26 пратеници со изборен резултат од 10,1%.

Победникот на јулските избори „Има таков народ“ на Слави Трифонов остана петти со 9,25 отсто што им обезбеди 25 пратеници.

На последните две места се „Демократска Бугарија“ и „Преродба“ со 6,37% и 4,86%. Двете формации ќе имаат по 16 односно 13 пратеници.

Видео на денот