Петковиќ: Единствена опсесија на Курти е да нема Срби на Косово

Фото: Архива на СП

Директорот на српската владина Канцеларија за Косово Петар Петковиќ, изјави дека формирањето на Заедницата на српските општини не е желба на косовскиот премиер Албин Курти, туку обврска на Приштина произлезена од Договорот од Брисел, објавија косовските медиуми.

Тоа што Курти се фали дека е најголемиот противник на ЗСО е прашање за меѓународната заедница, но и за експерти од други области надвор од политиката, додава Петковиќ.

„На Курти испраќањето на своите фаланги на страв на северот на Косово и Метохија, малтретирањето на Србите и децата во Лепосавиќ и насилниот обид да ги окупира српските области, нема да му помине“, рече Петковиќ.

Според него, на Албанците на северот на Косово „не им недостасува влакно на главата, додека Србите се малтретирани дење и ноќе“.

„Зошто да се испратат стотици специјалци, вооружени до заби, во српските области на северот на покраината, кога ниту еден Албанец што живее во мешана област на северот на Косово не му недостасува влакно од главата, додека Србите во Косово и Метохија, јужно и северно од Ибар, се малтретирани дење и ноќе? Јасно е дека објаснувањето на Приштина дека албански полицајци биле испратени на север за да ги заштитат Албанците е чиста лага“, нагласи тој.

Тој додаде дека ЗСО не е само желба, туку потреба на сите Срби на територијата на Косово кои сакаат да живеат на нивните огништа и да ги уживаат загарантираните права.

„Кога станува збор за желбите на Албин Курти, на сите им е добро познато дека неговата единствена опсесија е да нема Срби на Косово и Метохија, да ја протера и избрише секоја српска трага на просторот на Косово и Метохија.Да ја избрка државата Србија од Косово и Метохија, но залудно е да се сонува за нови бури, бидејќи претседателот Александар Вучиќ никогаш нема да го дозволи тоа“, рече Петковиќ.

Инаку вчера Петковиќ изјави дека во согласност со резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН, Белград ќе го разгледа враќањето на до 1.000 припадници на српските безбедносни сили на територијата на Косово, како што е предвидено. со член 4 од оваа резолуција и член 6 анекс 2.

Петковиќ: Размислуваме да побараме враќање на 1.000 припадници на српските безбедносни сили на територијата на Косово

Видео на денот