Омилениот летен десерт: Тарт со праски

Фото: Freepick

Праските не само што се одлична храна полна со витамини и минерали, тие се толку вкусни што и најобичниот бисквит ќе го претворат во вистинско мало гастрономско искуство за сите сетила. Наша препорака е денес да подготвите еден лесен и вкусен тарт со праски во кој ќе ужива целото семејство.

СОСТОЈКИ:

– 4 жолчки

– 100 гр шеќер

– 2 кесички ванилин шеќер

– 100 гр брашно

– 1/2 кесичка прашок за пециво

– 7 белки

– 70 гр путер

– 250 гр праски

– шеќер во прав

ПОДГОТОВКА:

Измаете ги жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа измешајте ги со брашно измешано со прашокот за пециво. На крај, нежно соединете со добро изматените белки и стопениот путер. Префрлете ја смесата во намрсен и набрашнет калап за тарт, па наредете ги излупените половини од праски и печете околу половина час на 180 степени. Испечениот тарт посипете го со шеќер во прав и послужете.

Добар апетит!

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот