На пазарот има се повеќе вина со зголемен процент на алкохол

Почнувајќи од оваа година, една од задолжителните информации на етикетата истакната на шишето вино е наведувањето на хранливата вредност на декларацијата. Според европските прописи, кои важат и за производителите од Србија кои извезуваат на тој пазар, ова барање важи за сите вина произведени по 8 декември 2023 година.

Оние вина што биле произведени порано, сепак може да се продаваат на мало без нова содржина на етикетите. За купувачите тоа значи дека во иднина ќе имаат повеќе информации за овој производ – калориска вредност на 100 милилитри, листа на состојки и најкраток рок на траење. Супстанциите чие присуство ќе треба да се наведе вклучуваат комерцијални квасци, додаден шеќер, бои и сите други употребени адитиви. Како што изјави за „Политика“ Стеван Рајта, директор на Здружението на винари и лозари на Србија, ова секако е многу корисна информација за потрошувачите, а некои домашни винари веќе почнале да се прилагодуваат на овие правила бидејќи, во спротивно, нема да можат да ги продаваат своите вина.

Пред се затоа што на сите пазари се повеќе се појавуваат „лажни“ вина: брзо направени, мешани од повеќе региони или од разни сорти – вели нашиот соговорник, напоменувајќи дека истовремено се користат различни технолошки методи кои можат да ја подобрат аромата, бојата. , мирис, вкус, пишува Политика.рс.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот