Коктели од бармените во „Спикизи“: Да наздравиме за 2024!
Време е да наздравиме за сѐ она што сме го доживеале во годината која ја испраќаме и за сите оние желби кои си ги посакуваме во онаа која ја пречекуваме.
Специјално за читателите на „Слободен печат“, бармените Ѓорѓи Симјаноски и Бојан Додевски од скопскиот бар „Спикизи“ споделуваат неколку рецепти за совршени новогодишни алкохолни коктели.
„Крисмас пунч“
- темен рум
- ликер Амарето
- грејпфрут кордиал
- свеж сок од лимон
- сируп гренадин
- Ангостура битерс
„Винтер Негрони“
- Класичен Негрони со џин
- Розов Вермут
- ликер Кампари, со малку додаток на зачинет сируп од црвено шумско овошје
Подготовка:
И за двата коктели, постапката е иста – сите состојки сипете ги во шејкер со лед. Силно протресете и сипете во соодветна чаша за коктел. Декорирајте по желба.
УШТЕ НЕКОЛКУ РЕЦЕПТИ ОД БАРМЕНИТЕ ВО „SPEAK EASY“: Направете ги коктелите „Millionaire“, „Fine Bubbles“ и „Gold Hush“
РЕЦЕПТ | Светски ден на бармените: Муабет на шанк со Филип Арнаудов од „Спикизи“