РЕЦЕПТИ | Коктели од бармените во „Спикизи“: Да наздравиме за новата 2023 година
Рецептот за одлична новогодишна забава во домашна атмосфера се состои од добро друштво, забавна музичка плејлиста, вкусна храна и, секако, празнични пијалaци со кои ќе наздравиме за сѐ она што сме го доживеале во годината која ја испраќаме и за сите оние желби кои си ги посакуваме во онаа која ја пречекуваме.
Специјално за читателите на „Слободен печат“, бармените Сара Димитријевска, Бојан Додевски и Андреј Стојчевски од скопскиот бар „Спикизи“ споделуваат неколку рецепти за совршени новогодишни алкохолни коктели.
Па, ако вие сте домаќини на годинашната забава и не знаете со што да ги послужите вашите гости – ова се најдобрите пијалаци кои дополнително ќе ви го разубават дочекот на новата 2023 година.
„Millionaire“
- 5 сл виски Бурбон
- 2 сл ликер од портокал
- 0.5 сл Апсинт
- 1 сл сируп гренадин
- 1 сл белка од јајце
- 1 сл сок од лимон
Подготовка
Сите состојки сипете ги во шејкер со лед. Силно протресете и сипете во купе чаша. Декорирајте со рендано морско оревче.
„Fine Bubbles“
- 2 сл какао ликер
- 1 сл лаванда сируп
- 2 сл сок од лимон
- Вино Просеко
Подготовка
Сите состојки, освен виното Просеко, сипете ги во шејкер со лед. Силно протресете и сипете во чаша за шампањ. Полека дополнете со Просеко и нежно промешајте.
„Gold Hush“
- 4 сл виски Бурбон
- 3 сл сок од лимон
- 2 сл сируп од мед
- 4 сл густ сок од јаболко
Подготовка
Сите состојки сипете ги во шејкер со лед. Силно протресете и сипете во ниска т.н. под фешм чаша. Декорирајте со парче лимон.
РЕЦЕПТ | Светски ден на бармените: Муабет на шанк со Филип Арнаудов од „Спикизи“