Климатска апокалипса: Стотици мртви, пожари и највисоки температури досега

Фото: EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Минатата недела Литон беше центар на високи температури. Измерена е највисоката температура досега во историјата на канадските мерења – 49,6 степени.

Канада минуваше низ рекорден топлотен бран во последните десет дена, кој усмрти повеќе стотици луѓе за повеќе од седум дена и предизвика повеќе од 150 шумски пожари низ Британска Колумбија.

Во Литон, место со само 250 жители, максималните температури обично се околу 25 степени од јуни.

Минатата недела, сепак, ноќите беа потопли од вообичаената просечна температура за тој месец.

Жителите на тој град немаат многу климатизери, а нивните куќи се всушност дизајнирани да ја задржат топлината.

Сега пожарите го претворија пепел во голем дел од Литон и ги принудија неговите жители да бегаат.

Научниците со децении предупредуваа дека климатските промени ќе предизвикаат почести и посилни топлотни шокови.

Само што бевме сведоци на ова во Канада, но и во многу други делови на северната хемисфера кои стануваат сè помалку соодветни за живот.

На пример, во северозападниот дел на САД, патиштата се стопија оваа недела, а на жителите на Њујорк им беше кажано да не користат енергетски интензивни уреди, како што се машини за перење, за да избегнат преоптоварување на електричната мрежа.

Највисоката температура во јуни беше измерена во Москва на 23 јуни – 34,8 степени.

Видео на денот