Јанев: Позицијата за РСМ е постојана и непроменлива – Мнозинството Бугари поддржуваат подобри односи со РСМ, но не и интеграција во ЕУ

Стефан Јанев
Стефан Јанев / Фото: МИА

„Нема промена во бугарската позиција во однос на Република Северна Македонија. Нема ништо што јавноста не го знае. Нашата позиција е постојана и непроменлива“, изјави привремениот премиер Стефан Јанев од собраниската говорница на првата блиц контрола во рамките на 47. Народно собрание, јави БГНЕС.

„Нашиот став е дека РС Македонија и земјите од Западен Балкан ја заслужуваат својата европска иднина. Бугарија намерно придонесе во текот на годините да им овозможи на овие земји да го направат својот пат кон европската иднина. Конкретно во однос на РСМ, потпишавме договор за добрососедство, што е јасно “, додаде тој.

На вчерашната седница на Советот на министри беше одлучено Бугарија да не го промени ставот за почеток на преговорите за членство во ЕУ на РСМ, потсетува известувачот на БГНЕС.

Министерскиот совет појасни дека „Бугарија ќе се придржува до Декларацијата на Националното собрание од 10 октомври 2019 година во врска со проширувањето на ЕУ и процесот за стабилизација и асоцијација на Република Северна Македонија и Република Албанија, како и на Рамковниот Став за европската перспектива Република Северна Македонија и Албанија, усвоен од Советот на министри на 9 октомври 2019 година и поддржан со декларацијата на Националното собрание од 10 октомври 2019 година“.

„Овој став на Бугарија ќе се брани за време на состанокот на Советот за општи работи (СО), што ќе се одржи на 14 декември 2021 година во Брисел“, нагласува агенцијата

„За Бугарија, основниот принцип на сопствени заслуги на секој кандидат останува одлучувачки. Бугарија верува дека Албанија е подготвена да напредува на патот кон ЕУ и е подготвена да го поддржи усвојувањето на Преговарачката рамка за земјата и одржувањето на првата Меѓувладина конференција“, е ставот на бугарската влада.

Тврдиот бугарски став кон евроаспирациите на РСМ го отсликуваат и резултатите од најновата на Галуп Интернационал. Според анкетата 71,1% од Бугарите се согласуваат дека најважно е да се средат односите на Република Северна Македонија со Бугарија, а не е толку важно дали Република Северна Македонија ќе стане членка на Европската унија. Спротивното мислење го застапуваат 7,5%. Останатите 21,4% се двоумат.

Претставниците на најмладата возрасна група и лицата со пониско образование изгледаат малку повеќе склони да ги игнорираат проблемите во односите со Северна Македонија. Сепак, уделот на оние кои ја поддржуваат опцијата Северна Македонија да стане членка на ЕУ, без разлика на проблемите во односите со Бугарија, не надминува една десетина. Најсилни во ставот дека најважно е да се средат односите меѓу двете земји, а не толку дали Северна Македонија ќе влезе во ЕУ се матурантите, возрасните групи над 45 години и жителите на главниот град. Уделот на оние кои се двоумат е меѓу помладите испитаници, лицата со основно или пониско образование, како и испитаниците кои се идентификуваат како Турци и Роми.

Практично постои едногласност меѓу електоратот на партијата – над 80 отсто од поддржувачите на ПП и на ГЕРБ сметаат дека решавањето на односите е приоритет, а потоа доаѓа патот на Скопје кон ЕУ. Уделите на двоумење во МРФ се малку поголеми, но и таму најсериозната акумулација е во опцијата „најважно е средување на односите“. Интересно е што поддржувачите на БСП имаат малку позабележителен дел на колебање во однос на општата слика.

Споредбата со минатиот ноември – кога беше поставено истото прашање – покажува дека паднал уделот на оние кои се двоумат. Една година претходно, 5,8 отсто рекле дека е најважно Северна Македонија да стане членка на ЕУ, дури и ако нејзините односи со Бугарија не се целосно решени, а 57,9 отсто дека е најважно решавањето на односите меѓу двете земји. Сепак, повеќе од една третина од испитаниците (36,3%) се двоумат помеѓу двете опции. Сега уделот на колебливите е многу помал. Очигледно, структурата на јавното мислење може да се кристализира.

Пред една година, пак, најголем беше уделот на колебливите испитаници со пониско образование и најмладите – до околу 60% од сите испитаници во 2020 година не можат да одлучат која од двете опции да ја изберат.

Во летото 2021 година, Галуп Интернешнл Балкан го испитуваше јавното мислење за уште еден показател директно поврзан со темата – практичното вето што го наметна нашата земја за пристапувањето на Северна Македонија во ЕУ. 70 отсто од испитаниците во експресната телефонска анкета во јуни одговориле дека во спорот со нашиот западен сосед најдобро е Бугарија да не го укине ветото, 19,3 отсто го мислат спротивното, а една десетина изразуваат двоумење.

 

Видео на денот