ЕУ се договори: Вака ќе треба да изгледаат сите полначи за електронски уреди

Полначи илустрација/ Фото batuhan toker / Alamy / Alamy / Profimedia

Земјите членки на ЕУ денеска се договорија со заеднички став за употреба на единствен полнач за електронски уреди, врз основа на кој ќе преговараат со Европскиот парламент за конечниот текст на законот.

Заедничката позиција, договорена од амбасадорите на земјите-членки во Комитетот на постојани претставници (Корепер), е мандат што му дозволува на претседателството на Советот да започне преговори со Европскиот парламент откако парламентот ќе се согласи за неговата позиција.

USB-C станува универзален полнач во ЕУ

На 23 септември минатата година, Европската комисија предложи решение за полнење на електронски уреди како мобилни телефони и таблети, кои сите треба да имаат USB влезен слот тип C, што е клучен чекор за конечното воведување на универзален полнач.

Комисијата предложи измена на директивата дека USB Type C треба да стане стандарден отвор за полнење за паметни телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли за видео игри.

Уникатниот USB-C слот ќе им овозможи на потрошувачите да полнат уреди со истиот USB-C полнач, без оглед на брендот на уредот.

Предлогот предвидува продажба на полначи одвоено од електронските уреди, што значи дека при купување на нов уред нема нужно да биде вклучен нов полнач. Ова треба да го намали количеството на електронски отпад.

Заедничкото решение за полнење електронски уреди би требало значително да го намали бројот на полначи кои се акумулираат во домовите за потрошувачите и да донесе значителни заштеди. Според проценките на Комисијата, потрошувачите од ЕУ би можеле да заштедат 250 милиони евра годишно за непотребно купување полначи. Исто така, треба да ја намали количината на електронски отпад за околу илјада тони годишно.

Од 2009 година, Комисијата се обидува да го реши проблемот со еден полнач за електронски уреди, што доведе до значително намалување на бројот на различни полначи и решенија за полнење од триесет на денешните три.

За да се добие универзален полнач, неопходно е да се обезбеди целосна интероперабилност од двете страни на кабелот: електронскиот уред и приклучокот за надворешно напојување. Комисијата најавува дека ќе предложи измена на регулативата во оваа насока, која би стапила во сила истовремено со новата директива.

Најголемиот отпор на универзалниот полнач со години го има американскиот производител Епл.

Повеќето телефони што се продаваат денес користат микро-USB слотови за полнење, но не и Ајфоните на Епл, кој не може да се полни со полнач направен за најчесто користените производи на Андроид.

Видео на денот