Дали е штетен белиот ориз?

Архива на СП

Некој одамна покренал гласини дека белиот ориз е штетен, а дека кафениот или интегрален ориз е здрав. Не е познато точно од каде потекнуваат овие гласини, но сепак тие на многумина им скратија квалитетен извор на јаглени хидрати.

Многу нутриционисти ги демонизираа сите „бели“ намирници: белиот ориз, компирот, тестенините, белиот леб… но реланиот проблем со ние е тоа што најчесто ги преливаме со солени, масни, зашеќерени, калорични преливи, кои ги прават многу нездрави.

Кога станува збор за оризот, многумина сметаат дека кафениот ориз е поздрав затоа што е побогат со влакна (има три грама влакна, за разлика од белиот кој содржи 0,5 грама во една шолја варен ориз) и така подолго време ве држи сити.

Меѓутоа, бидејќи оризот главно е само една од компонентите во оброкот, личноста која јаде да кажеме, вариово од леќа и зеленчук со ориз, може да го одбере било кој ориз и да не забележи разлика во ситоста по јадењето.

Освен тоа, кафениот ориз содржи одредени состојки во својата мембрана кои не се добри за консумација и со кои билката се брани од штетниците, а тоа бидејќи го нема во белиот ориз, го прави полесен за варење од кафениот.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот