ВИДЕО | Користење вештачка интелигенција за откривање на рак на дојка

Борба со рак
Фото: Pexels/Anna Tarazevich

Ракот на дојка е сè поголем проблем во земјите во развој, а скрининг програмите за рано откривање се ретки, пишува „Би-би-си“.

Компанија во Индија разви евтин, но доста прецизен тест кој користи термичка слика и вештачка интелигенција.

Иако се смета за помалку сигурен од мамографијата, докторите се надеваат дека тестот може да помогне да се забележат некои рани карциноми кај луѓе кои инаку нема да имаат пристап до мамографски скрининг.

Американската ФДА вели дека мамографијата е најдобриот метод за скрининг на рак на дојка.

Видео на денот