Совршен сезонски десерт: Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни круши – Слободен печат
ЕспресоХрана

Совршен сезонски десерт: Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни круши

Сос­тојки:

5 кру­ши со сред­на го­ле­мина

250 гр ше­ќер

1 ла­жи­ца ѓум­бир во прав

1 ла­жи­ца сок од ли­мон

Под­го­товка:

Из­миј­те ги кру­шите, пре­се­че­те ги на по­ло­ви­на и ис­чис­те­те ја нив­на­та внат­реш­ност. По­тоа, во тен­џе­ре на оган ста­ве­те ги ше­ќе­рот, ѓум­би­рот и со­кот од ли­мон, про­ме­шај­те и ос­та­ве­те да се ка­ра­ме­ли­зи­ра на ти­вок оган. Ко­га ше­ќе­рот це­лос­но ќе се рас­то­пи и ќе до­бие тем­нозлат­на боја, из­гас­не­те го шпо­ре­тот и со по­мош на ла­жи­ца по­то­пе­те ги пар­чи­ња­та овош­је во ка­ра­ме­лот, па из­ва­де­те ги и под­ре­де­те ги на хар­ти­ја за пе­чење. Ако не сте љу­би­те­ли на ѓум­би­рот, про­бај­те го ре­цеп­тот со ци­мет.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close