Совршен сезонски десерт: Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни круши

Сос­тојки:

5 кру­ши со сред­на го­ле­мина

250 гр ше­ќер

1 ла­жи­ца ѓум­бир во прав

1 ла­жи­ца сок од ли­мон

Под­го­товка:

Из­миј­те ги кру­шите, пре­се­че­те ги на по­ло­ви­на и ис­чис­те­те ја нив­на­та внат­реш­ност. По­тоа, во тен­џе­ре на оган ста­ве­те ги ше­ќе­рот, ѓум­би­рот и со­кот од ли­мон, про­ме­шај­те и ос­та­ве­те да се ка­ра­ме­ли­зи­ра на ти­вок оган. Ко­га ше­ќе­рот це­лос­но ќе се рас­то­пи и ќе до­бие тем­нозлат­на боја, из­гас­не­те го шпо­ре­тот и со по­мош на ла­жи­ца по­то­пе­те ги пар­чи­ња­та овош­је во ка­ра­ме­лот, па из­ва­де­те ги и под­ре­де­те ги на хар­ти­ја за пе­чење. Ако не сте љу­би­те­ли на ѓум­би­рот, про­бај­те го ре­цеп­тот со ци­мет.

Прочитајте и...  Што ќе значи ако се прогласи пандемија на коронавирус и како ќе влијае тоа на секој од нас

Прочитај повеќе

Аркан ги забранил овие кадри: Погледнете ги сцените во кои Цеца е разголена и со природни гради! (ФОТО)

Слободен печат

Индија збудале по Меланија Трамп, а таа воодушеви со стајлингот (ФОТО)

Слободен печат

Дино Мерлин и Сенидах снимија дует!

Слободен печат

Овие 3 хороскопски знаци покрај тоа што се прекрасни партнери, тие ќе ви бидат и најдобар пријател.

Слободен печат

Сè што треба да знаете за купување и ракување со плински боци во домаќинство

Слободен печат

Џенифер Лопез и нејзиниот вереник Алекс Родригез се изнаплакаа на говорот на Ванеса Брајант! (ВИДЕО)

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Емотивната изведба на Бијонсе за време на комеморацијата на Коби и Џиџи! (ВИДЕО)

Слободен печат

Што ќе значи ако се прогласи пандемија на коронавирус и како ќе влијае тоа на секој од нас

Слободен печат

Џесика Алба и нејзината ќерка изгледаат како близначки! (ФОТО)

Слободен печат

Елена Велевска се РАЗВЕДЕ и со насмевка кажа: Мажи има насекаде низ светот! (ВИДЕО)

Слободен печат

Ванеса Брајант поднесе тужба против компанијата која е сопственик на хеликоптерот во кој загинаа Коби и Џиџи!

Слободен печат

Пред пет години ме сретна мене и не зажали: Мартин од „Некст тајм“ денеска има добра причина за славење! (ФОТО)

Слободен печат