Совршен сезонски десерт: Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни круши

Сос­тојки:

5 кру­ши со сред­на го­ле­мина

250 гр ше­ќер

1 ла­жи­ца ѓум­бир во прав

1 ла­жи­ца сок од ли­мон

Под­го­товка:

Из­миј­те ги кру­шите, пре­се­че­те ги на по­ло­ви­на и ис­чис­те­те ја нив­на­та внат­реш­ност. По­тоа, во тен­џе­ре на оган ста­ве­те ги ше­ќе­рот, ѓум­би­рот и со­кот од ли­мон, про­ме­шај­те и ос­та­ве­те да се ка­ра­ме­ли­зи­ра на ти­вок оган. Ко­га ше­ќе­рот це­лос­но ќе се рас­то­пи и ќе до­бие тем­нозлат­на боја, из­гас­не­те го шпо­ре­тот и со по­мош на ла­жи­ца по­то­пе­те ги пар­чи­ња­та овош­је во ка­ра­ме­лот, па из­ва­де­те ги и под­ре­де­те ги на хар­ти­ја за пе­чење. Ако не сте љу­би­те­ли на ѓум­би­рот, про­бај­те го ре­цеп­тот со ци­мет.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот