Салата со ракчиња и компир во бело вино
Една порција од оваа хранлива салата обезбедува различни витамини и минерали, вклучително и 50% од вашите дневни потреби за селен, минерал кој позитивно делуваат на вашето срце и на вашиот кардиоваскуларен систем. Ракчињата се исто така добар извор на омега – 6 и омега – 3 масни киселини.
Велат во ракчињата се наоѓа и вкусот на морето. Еден од најпопуларните типови на морска храна. Ракчињата се составен дел од многу вкусни и богати рецепти. Ова е благодарение на нивната брза и едноставна подготовка, бидејќи за да подготвите ракчињата не треба да знаете комплицирани техники за готвење.
Состојки:
– 300гр ракчиња
– 4 средни компири
– 1 главица кромид
– 1 парче лимета
– 150мл масло
– 1/2 лажиче свежо мелен црн бибер
– 200мл бело вино
Подготовка:
Пред употреба ракчињата треба да бидат добро измиени и посолени.
Во длабока тава за пржење ставете малку маслиново масло и ставете кромид малку да се запржи, а потоа додате ги ракчињата и убаво запржете ги. Во тавата додадете го белото вино и оставете ги неколку минути да впијат ракчињата од виното.
Во друг сад длабок огноотпорен сад сварете ги компирите потоа излупете ги и исечкајте ги на коцки. Потоа врз компирите додадете ги ракчињата заедно со течноста од вино и кромид. Измешајте ги сите состојки внимателно и оставете ги на тивок оган уште 5 мунути.
Тргнете го садот од оган и послужете во длабок сад. Попрскајте со свеж сок од лимета.
Добар апетит!