Посен ручек од кујната на баба: Пире од грашок со плескавици од компири

Фото: Профимедиа

Од кујната на баба денеска ви претставуваме рецепт за здрав, посен ручек, кој може да го јадат и бебињата.

Состојки:

– 500 гр грашок
– 2 моркови
– 1 свежа пиперка
– 1 поголема главица кромид
– 1 компир
– масло
– сол

Подготовка:

Кромидот ситно исечкајте го, додадете го морковот исечен на кругови и исечканата пиперка. Сипете малку масло и динстајте го целиот зеленчук, додадете ги компирите исечкани на коцки, сипете малку вода да се свари. Сварениот грашок посолете го, па измелете го со миксер и во блендер.

Заедно со грашокот одлична комбинација се посните плескавици од компири.

За посни плескавици потребни ви се:

– 2 поголеми компири
– 1 китка млад кромид
– малку лук
– 2 лажички ајвар
– малку сол или зачин
– 200 мл вода
– 1 лажица брашно
– 50 гр презла
– масло

Подготовка:

Компирите излупете ги и сварете ги, па потоа изгмечете ги. Додадете сечкан млад кромид, малку лук, ајвар, сол или сув зачин.

Смесата добро изедначете ја и направете помали плескавици.

Во сад ставете 200 мл вода и додадете 1 лажица брашно. Поминете ги плескавиците низ приготвената маса, па „извалкајте“ ги во презла и пржете ги на масло додека не поруменат од двете страни. Извадете ги на салфетки за да го впие вишокот маснотии… Уживајте!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот