Полска ќе им дозволи на Украинците да разменуваат пари во нивните банки

Украинска гривна / Фото: ЕПА

Украинците во Полска од средината на следната недела ќе можат да менуваат банкноти од украинската гривни за полски злоти, соопшти Националната банка на Полска, како поттик за бегалците кои се соочуваат со потешкотии во размената на пари.

Многу менувачници и банки досега не сакаа да ја прифатат гривната, со оглед на прекумерната понуда на валутата како резултат на големиот број бегалци кои влегуваат во Полска и загриженоста за нејзината депрецијација.

Националната банка на Полска (НБП) соопшти дека соработува со најголемиот заемодавач во земјата, PKO BP (PKO.WA), за да им овозможи на речиси два милиони бегалци кои бегаат од Украина во Полска да ја размнат гривната, објави Ројтерс.

„Поради значителниот прилив на воени бегалци од територијата на Украина, кои доаѓаат во Полска со Hryvnia (UAH) во готовина, Националната банка на Полска прави интензивни подготовки за претворање на гривните во злоти“, соопшти НБП. во соопштение.

Многу бегалци се борат да купат дури и основни намирници бидејќи нивните заштеди од гривни не се конвертибилни во поголемиот дел од Европа, што значи дека немаат начин да ги разменат по разумни цени.

Патем, Европската централна банка работи на финансиски инструмент кој ќе им овозможи на милиони украински бегалци да ги претворат своите заштеди во цврста валута.

Видео на денот