Нутриционист открива: Четири намирници кои се одлични за здравјето на срцето и мозокот

Фото: Pexels / Tima Miroshnichenko

Во потрагата за оптимално здравје, исхраната е клучна. Важно да се намали консумацијата на одредени видови храна за поздраво тело, но од клучно значење е да ја додадете вистинската храна во вашата чинија.

Некои од најдобрите опции се оние полни со антиоксиданси. Овие моќни хранливи материи се важни за заштита од оксидативен стрес, воспаление и болести поврзани со возраста. Нутриционистот Кетрин Гервасио за „Шифајндс“ истакна четири такви намирници богати со антиоксиданси кои го поддржуваат здравјето на срцето и мозокот.

Спанаќ

„Овој зелен лиснат зеленчук е секогаш на мојата листа затоа што нуди многу здравствени придобивки, вклучително и поддршка на здравјето на срцето, здравјето на мозокот и спречување на болести поврзани со стареењето“, рекла Гервасио.

Полн со антиоксиданси како витамин Ц, витамин Е, бета-каротин и флавоноиди, спанаќот е одличен борец против воспаленијата и оксидативниот стрес во организмот. Исто така, таа ја истакнува неговата улога во заштитата на срцето преку подобрување на функцијата на крвните садови и намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот, што го прави разновиден додаток на секоја диета.

Црвено грозје

Црвеното грозје е уште еден моќен антиоксиданс. Полни со ресвератрол, флавоноиди и витамин Ц, црвеното грозје се бори против воспалението, го намалува крвниот притисок и го подобрува здравјето на срцето преку подобрување на протокот на крв.

Дополнително, невропротективните својства на ресвератрол нудат заштита од когнитивниот пад поврзан со возраста и невродегенеративните болести, како што е Алцхајмеровата болест.

Брокула

Гервасио ги истакнува огромните нутритивни придобивки на брокулата, велејќи дека е богата со антиоксиданси, а ги вклучува витамин Ц, витамин Е, бета-каротен и фитохемикалии како сулфорафан и кверцетин.

„Овие антиоксиданси помагаат да се намали воспалението, да се подобри функцијата на крвните садови и да се намали ризикот од срцеви заболувања“, објаснила таа.

Покрај тоа, соединенијата кои се наоѓаат во брокулата го поддржуваат здравјето на мозокот преку промовирање на растот на нови неврони и зачувување на когнитивната функција.

Авокадо

Нутриционистот го истакнува и составот на авокадото како богат со антиоксиданси, наведувајќи го неговото изобилство на витамин Е, витамин Ц и каротеноиди како лутеин и зеаксантин.

„Овие антиоксиданси помагаат да се намали воспалението и нивото на ЛДЛ холестерол и да се подобри здравјето на срцето“, рекла таа.

Покрај тоа, мононезаситените масти кои се наоѓаат во авокадото го поддржуваат здравјето на мозокот и ја подобруваат меморијата.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот