Најголема грижа за Европејците на интернет е безбедноста на личните податоци

93 отсто од граѓаните преземале барем една индивидуална мерка за да се заштитат на интернет, а само четири отсто одговориле дека не се загрижени и ништо не преземале.

Последниот извештај на Евробарометарот покажува дека граѓаните на Европската Унија на интернет највеќе стравуваат за злоупотреба на нивните лични податоци и онлајн плаќања.

46 отсто од анкетираните одговориле дека при користење на интернет најзагрижени се за злоупотребата на нивните лични податоци, а 41 отсто за безбедноста на онлајн плаќањата, овие бројки се слични со оние од последната анкета кон крајот на 2018. Гледано на подолг рок, од 2013, загриженоста на граѓаните за личните податоци е зголемена за шест процентни поени и го постигна своето највисоко ниво, покажува анкетата.

93 отсто од граѓаните преземале барем една индивидуална мерка за да се заштитат на интернет, а само четири отсто одговориле дека не се загрижени и ништо не преземале.

Прочитајте и...  Мицкоски од Гевгелија: Цениме дека ништо не е направено за овој крај изминативе повеќе од 3 години

Од преземените мерки на прво место е инсталацијата на софтвер против вируси, околу третина од граѓаните посетуваат само веб сајтови кои ги познаат или користат само личен компјутер. 29 отсто од испитаниците рекле дека користат различни лозинки за различни сајтови, додека една четвртина од интернет корисниците во ЕУ рекле дека сега користат покомплексни лозинки отколку во минатото. 21 отсто редовно ги менуваат своите шифри.

Естонците, Холанѓаните и Швеѓаните се највнимателни кога станува збор за отворање електронска пошта, над две третини од граѓаните во овие земји не отвораат мејлови од непознати лица, додека најмалку внимаваат Италијанците, Шпанците и Полјаците.

Повеќето граѓани на ЕУ во просек одговориле дека сметаат дека се добро информирани за ризиците од сајбер криминалот, но бројките по земји драстично варираат, па така најинформирани се чувствуваат Данците, Холанѓаните, Швеѓаните и Британците, а најмалку информирани се чувствуваат Бугарите, Италијанците и Романците.

Прочитајте и...  Влада утврди Протокол за работа на дневните центри за деца и лица со попреченост

Загрижува податокот дека 77 отсто од анкетираните одговориле дека не се запознаени со официјален канал на комуникација за да пријават сајбер криминал.

На прашањето што би направиле ако сте жртва на криминал или злоупотреба на интернет, мнозинството во сите 28 земји членки одговориле дека би пријавиле во полиција.

Анкетата е спроведена во сите 28 земји членки помеѓу 8 и 22 октомври 2019, врз социјално и демографски репрезентативен примерок од 27607 граѓани на ЕУ во нивниот мајчин јазик. Интервјуата се одвивале во живо и се водени од страна на генералниот директорат за комуникација на Европската Комисија.

Прочитај повеќе

Во Мостар за првпат по 12 години ќе се одржат избори

Слободен печат

Филипче: Се намалува бројот на хоспитализирани со Ковид-19

ЦЕПИ и дидели 66 милиони евра на кинеска фармацевтска компанија за развој на вакцина за Ковид-19

Слободен печат

Македонија со најдобра бизнис клима во регионот

Слободен печат

ДИК ги повикува учесниците на изборите да ги почитуваат мерките за заштита на здравјето на граѓаните

Слободен печат

Ахмети: Ќе се фокусираме уште повеќе во решавањето на економските проблеми во земјава

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Уапсени земјоделци во Холандија заради забрането протестирање

Слободен печат

ЕУ ќе издвои над 22 милиони евра за помош на Палестина

Слободен печат

Таравари: Промената доаѓа преку слободни и фер избори

Слободен печат

Мицкоски од Гевгелија: Цениме дека ништо не е направено за овој крај изминативе повеќе од 3 години

Слободен печат

Богоев: Раззеленување на маалскиот центар во Карпош 1

Слободен печат

Џонсон: Ја преземам целосната одговорност за владиниот одговор на пандемијата

Слободен печат