ИЗЛОЖБА во Финска: „Личен објект“ од Јане Чаловски поставена во Хелсинки

Македонскиот ликовен уметник Јане Чаловски со самостојната изложба „Личен објект“ се претстави во Кунстхале „Кохта“ во Хелсинки, Финска.

– Поканата за изложбата се случи благодарение на кураторот Андерс Кројгер, кој ги познава мојата работа и творештво повеќе од 20 години. Дијалогот започна од моето дело „Личен објект“ посветено на мојата мајка Билјана Чаловска, а кое беше претставено на заедничката изложба со Христина Иваноска, поставена во Музејот на современата уметност во Скопје минатата година, објасни Чаловски.

Кројгер во својот текст наведува дека „Личен објект“ е изложба за личното и за предметното во која станува збор и за тоа како изложбата, како формат на експериментална артикулација, ги отелотворува трите вида слики според Делез: видливата, читливата и сликата за размислување.

Прочитајте и...  ИФФК „Браќа Манаки“: Централен настан во чест на традицијата во Битола
„Личен објект“ од Јане Чаловски во „Кохта“ (Фотографија: Јуси Тиаинен)

Македонскиот уметник Јане Чаловски своето образование го стекнал во САД, Јапонија и Холандија, со своите дела често е присутен на меѓународните уметнички манифестации и изложбени простори, учествувал на „Манифеста 3“ (2000) во Љубљана и „Манифеста 7“ (2008) во Болцано, а заедно со Христина Иваноска беа македонски претставници на Биеналето во Венеција во 2015 година.

Самостојната изложба „Личен објект“, претставена во „Кохта“, е дел од најновата продукција на Чаловски во која се вклучени нови објекти, цртежи и материјали од неговата лична архива, како и селектирани цртежи од неговото творештво во последните 20-ина години. Изложбата „Личен објект“ во „Кохта“ беше отворена на 11 март и ќе биде поставена до 10 мај оваа година.

Прочитајте и...  Фестивал на пантомима и физички театар: „Панфиз“ ќе се одржи на отворено пред МНТ

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 23, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 21-22 март 2020)

Прочитај повеќе

Фестивал „Скопје синема сити“: Филм за „Њу ордер“ го отвора фестивалот на музички документарци

Тони Димков

Агенција за филм: Седум македонски премиери на „Синедејс“

Тони Димков

Фестивал на пантомима и физички театар: „Панфиз“ ќе се одржи на отворено пред МНТ

Тони Димков

ИФФК „Браќа Манаки“: Централен настан во чест на традицијата во Битола

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 49 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Сонологија и мултимедија на ФМУ: ИРАМ/БузАр одбележа 20 години постоење

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Списание за литература, култура и уметност: „Современост“ со нов дизајн

Тони Димков

Книжевен жезол 2020: Во чест на поетските лауреати

Тони Димков

Фотоизложба на Роберт Јанкулоски: Лажни семејства во туѓ амбиент

Тони Димков

Компакт-диск: „Македонисимо“ на Трпчески и пријателите излезе под етикета на „Лин рекордс“

Тони Димков

Театарска премиера онлајн: Враќање кон човечката суштина со компјутерска поддршка

Тони Димков

Аудиовизуелна дејност: ДФРМ во европско друштво

Тони Димков