„Економист“: Бугарија може да навлезе во месеци на масовни протести против корупцијата

Софија, Бугарија / 02 септември 2020 / Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Economist Intelligence Unit“ (ЕИУ) директно ја споредува ситуацијата во Бугарија со онаа што доведе до продолжени протести со десетици илјади учесници во Романија во 2017-2019 година и Словачка во 2018 година, по убиството на истражувачкиот новинар Јан Куцијак.

Бугарија најверојатно ќе влезе во ситуација на продолжени протести против раширената корупција во институциите, пренесува софиски „Дневник“. Премногу бавната вакцинација означува уште еден бран на коронавирус на есен со значителна економска штета, ограничена потрошувачка и нови ограничувања што го попречуваат бизнисот.

Третите парламентарни избори годинава ќе го одложат донесувањето одлуки во владата, но Бугарија веќе не може да си дозволи да го одложи поднесувањето на планот за закрепнување во Брисел, ако сака да добие барем некои средства оваа година од планираните над 12 милијарди лева грант од специјални антикризни фондови на ЕУ.

Ова се некои од предупредувањата на „Economist Intelligence Unit“ (ЕИУ). Аналитичката единица на компанијата, која го издава познатото списание „Економист“, директно ја споредува ситуацијата во Бугарија со онаа што доведе до продолжени протести со десетици илјади учесници во Романија во 2017-2019 година и Словачка во 2018 година, по убиството на истражувачкиот новинар Јан Куцијак.

„Иако во последните две години има напредок во однос на антикорупциските стандарди на ЕУ, земјата останува во голема мерка на исто ниво на перцепција за корупција како и во 2013 година“, се вели во извештајот.

Авторите додаваат дека преодната влада ќе продолжи да ја испитува работата на претходната и тоа би можело да го намали ризикот од масовни протести. Сепак, „ваквите протести најверојатно ќе бидат предизвикани од истрагата за активностите на високи владини функционери или голем скандал со вклучени истакнати национални личности“.

ЕИУ ги советува бизнисите да бидат подготвени за такви истраги и реформи што ќе влијаат врз менаџерските структури, како и да го свртат вниманието на владата кон она што го работи приватниот сектор. Затоа, внимавајте на политичките настани, внимавајте на скандали што можат да предизвикаат масовни протести и избегнувајте контроверзни сектори како што се јавните набавки, бидејќи тоа може да ве направи цел на протести, велат аналитичарите на ЕИУ.

Постои умерена веројатност дека силниот јавен притисок врз владата да ја исчисти корупцијата ќе ги поттикне властите во кампања за пребарување на офисите на компаниите, за гонење на осомничени компании и доведување на нивните сопственици во состојба на високи трошоци за заштита, како и сериозно нарушување на нивната репутација.

Преземено: Дневник.бг

Видео на денот