21.8 C
Скопје

Буџетскиот дефицит на Србија изнесува 23,5 милијарди динари во првиот квартал

Приходите изнесуваат 317,7 милијарди динари, а расходите 341,2 милијарди динари.

Дефицитот на буџетот на Србија изнесува 23,5 милијарди динари во првиот квартал од оваа година, соопшти денеска Министерството за финансии. Приходите изнесуваат 317,7 милијарди динари, а расходите 341,2 милијарди динари. Само во март 2021 година беше реализиран дефицит од 31 милијарда динари. Во истиот месец беа собрани приходи во износ од 103,5 милијарди динари, од кои даночните приходи изнесуваат 89,9 милијарди.

На ниво на цела држава – првиот квартал имаше фискален дефицит од 12,7 милијарди динари и примарен фискален суфицит од 35,5 милијарди. Според годишниот план за извршување на буџетот, за тој период е планиран фискален дефицит од 80,9 милијарди динари.

Јавниот долг на Србија на крајот на март годинава изнесуваше 28,1 милијарди евра, што претставува 55,7 проценти од бруто домашниот производ (БДП), соопшти Министерството за финансии.

На крајот на февруари јавниот долг беше 27 милијарди евра или 53,5 проценти од БДП.

На крајот на минатата година, јавниот долг на Србија изнесуваше околу 26,7 милијарди евра или 57,4 проценти од БДП.

Поврзани вести

Над 60 отсто од новите случаи на Ковид-19 во Лисабон се од индискиот сој

Слободен печат

ВИДЕО | И покрај забраната, на Стоунхенџ се собраа стотици ентузијасти

Слободен печат

Царовска: Истражни органи треба да утврдат како се правеле набавките на учебници

Слободен печат

Израелската војска успешно тестирала противавионски ласер

Слободен печат

ГАЛЕРИЈА: Радовиш го зафати силно невреме, откорнати се неколку дрвја

Слободен печат

Невреме во Струмица: Oткорнати дрвја и урнат електричен столб

Слободен печат

Остави Коментар