Судбинската љубов на Мирослав и Бела Крлежа: Кога починала, го разбудиле рој птици

Крлежа првпат ја видел Бела во 1909 година на прозорецот од една куќа во Оточац, кога го посетил градот по наговор на неговиот другар од кадетското училиште и вујко на Бела, Дане Вуксан. Дане воодушевено му раскажувал на семејството за својот пријател Мирослав Крлежа – Зборовите на вујкото оставија впечаток и кај младата Бела, која …

Судбинската љубов на Мирослав и Бела Крлежа: Кога починала, го разбудиле рој птици Read More »