• анджеј дуда

Полска усвои контроверзен закон со кој се зголемува владината контрола врз училиштата

Долниот дом на полскиот Парламент денеска усвои закон на предлог на владејачката националистичка Партија на правото и правдата (ПиС), со кој се зголемува владината контрола врз училиштата, а критичарите велат дека тоа може да го ограничи пристапот до учење за ЛГБТИ содржини и репродуктивните права. Предлог-законот беше усвоен со 227 гласа „за“ и 214 гласа …

Полска усвои контроверзен закон со кој се зголемува владината контрола врз училиштата Read More »