Сутлијач торта – инспирана од традиционален рецепт
Сутлијач или сутлијаш е вид сладок десерт што се добива со варењето на ориз во млеко. Откако оризот убаво ќе се свари се додава шеќер, цимет, ванилин екстракт или шеќер. При сервирање овој традиционален десерт се збогатува со суво или свежо овошје, чоколадо или мед. Доколку сте љубител сутлијач оваа торта со сигурност ќе ви се допадне.
Состојки:
– 180 грама брашно
– 75 грама шеќер
– 3 јајца
– 125 грама путер
– 350 грама цреши од компот
– 600 грама сутлијач
– 2 лажици сок од цреши
– 3 лажици презла
Подготовка:
Измешајте ги брашното, путерот, шеќерот и едно јајце. Посолете и ставете ја смесата во подмачкан огноотпорен сад. Избоцкајте го тестото со виљушка, посипете со презла и одозгора ставете ги црешите.
Со миксер изматете 2 јајца, сокот од вишни и 600 грама сутлијач. Ставете ја смесата во огноотпорниот сад и печете 40 минути на температура од 200 Целзиусови степени.Декорирајте со шеќер во прав.
Добар апетит!
Југословенски рецепт за кох, колач кој го обожаваше цела Југославија